fbpx

Infertiliteitsbehandelingen en IVF begeleiding

Acupunctuur wordt al duizenden jaren met succes toegepast bij vruchtbaarheidsproblemen. Vroeger vooral in China en andere Aziatische landen. Maar gelukkig is het ook steeds meer bekend in de Westerse wereld.

Vruchtbaarheid is een belangrijk aandachtsgebied in onze praktijk. De WHO (World Health Organisation) heeft in 1979 een lange lijst van aandoeningen gepubliceerd waarvoor acupunctuur als geneeswijze wordt ingezet. Verminderde vruchtbaarheid en begeleiding bij vruchtbaarheidsbehandelingen staat ook op die lijst. Er gaan sindsdien steeds meer mensen bij vruchtbaarheidsproblemen naar een acupuncturist. Heel vaak naast en in samenspraak met de reguliere geneeskunde. Steeds vaker wordt acupunctuur in diverse ziekenhuizen en klinieken aanbevolen om de kans op een succesvolle vruchtbaarheidsbehandeling te vergroten.

Acupunctuur kan heel veel doen in geval van vruchtbaarheid, zowel met als zonder aanwijsbare reden van het uitblijven van een zwangerschap.
Voor de vruchtbaarheid van de vrouw helpt het bijvoorbeeld bij het reguleren van de menstruatiecyclus. En het versterkt de energie van de gynaecologische organen. Daarnaast zorgt het voor een goede hormoonhuishouding, rust en vermindering van stress. Heel belangrijk, want als het met zwanger worden niet wil lukken kun je daar flink gestrest van raken. En stress is nou juist weer niet goed voor de vruchtbaarheid.
Bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF, ICSU en IUI, ondersteunt acupunctuur deze behandeling. Het helpt om de werking van de medicatie te versterken en bijwerkingen te verminderen. Iedere acupunctuurbehandeling wordt precies afgestemd op de fase en de soort van de vruchtbaarheidsbehandeling. Rondom de terugplaatsing zorgt de acupunctuur bij alle verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen voor rust (in de baarmoeder en in het algemeen) en het verminderen van baarmoedercontracties. Alles gericht op een optimale conditie voor een goede innesteling. De eerste maanden van een zwangerschap zijn vaak erg spannend, vooral na een vruchtbaarheidsbehandeling. Acupunctuur kan in deze periode zorgen voor rust, de juiste (hormoon)balans in het lichaam en het verminderen van het risico op een miskraam.
Als het probleem bij de man ligt kan acupunctuur ook heel goed helpen. Veel onderzoeken laten zien dat acupunctuur een positief effect heeft op het aantal, de beweeglijkheid en de vorm van zaadcellen.

Het is belangrijk om ongeveer 6 tot liefst 8 weken voorafgaand aan de vruchtbaarheidsbehandeling te starten met acupunctuur. Deze tijd is nodig om een goede basis(conditie) te creëren voorafgaand aan een vruchtbaarheidsbehandeling. Voor mannen met verminderde vruchtbaarheid wordt behandeling gedurende minimaal 3 maanden geadviseerd. Dit vanwege de duur van de zaadaanmaak, namelijk 70 tot 90 dagen.