Tui-Na Therapie

Tui-Na Therapie

De toepassing van Tui-Na (Chinese manuele therapie) is een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Na een ontwikkeling van tweeduizend jaar in het moederland China te hebben doorgemaakt en na langdurige ervaringen van artsen in Europa, is Tui-Na uitgegroeid tot een uniek en op zichzelf staand behandelingssysteem.

Tui-Na kan op hetzelfde niveau worden geplaatste als de klassieke fysiotherapie, de chiropractie, de manuele therapie, de osteopathie en de acupunctuur. De opleiding voor Tui-Na therapeut duurt gemiddeld 4 tot 7 jaar en is erkend door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) als een specifieke richting binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Zonder gebruik te maken van farmaceutische middelen en zonder bijwerkingen behandelt de therapeut de cliënt voornamelijk middels Chinese massage op de te behandelen plaatsen van het lichaam. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van specifieke manuele technieken zoals Daoyin, mobilisaties, manipulaties, tractie en countertractie, auriculo therapie en craniale therapie. Aanvullend op de manuele technieken kan gebruik worden gemaakt van technieken zoals het uitwendig gebruik van kruiden, cups, en naaldhamertje of moxa.

Tui-Na wordt onder andere gebruikt voor het opheffen van adhesie, het reduceren van dislocaties, het deblokkeren van de meridianen, het stimuleren van de bloedsomloop, het bevorderen van de Qi-(energie)circulatie, het reguleren van de ingewanden en het zenuwstelsel. Daarnaast staat Tui-Na hoog aangeschreven als sportmassage en als behandeling tegen stress.